Foto blog : Izrael – kolebka świata chrześcijańskiego
Izrael- Kolebka świata chrześcijańskiego
Zawsze chciałam odwiedzić Izrael i to nie tylko z powodu Ziemi Świętej. Kończyłam Stosunki Międzynarodowe i od zawsze fascynuje mnie bogata historia tego sztucznie przecież stworzonego kraju i nieustająca w nim walka dwóch nacji: narodu Palestyńskiego i Izraelskiego. Trudno włączyć telewizor na kanał wiadomości i nie usłyszeć pełnych przemocy i nienawiści coraz to nowych ataków agresji pomiędzy dwoma stronami.
Przypomnijmy. Państwo Izrael utworzone przez Teodora Hertza, powstało w 1948 roku na mocy międzynarodowej umowy. I jak szybko powstało, tak szybko zaczęły się problemy z Palestyńczykami, którym na ten cel odebrano ziemie .
Nie raz jednak przekonałam się na własne oczy, że to co piszą w gazetach lub to co widzimy w telewizji to tylko skrawek informacji, a w rzeczywistości przyjeżdżając na miejsce okazuje się, że ten „ogromny protest tysięcy mieszkańców” ogranicza się to zamknięcia jednej ulicy i po dwóch dniach już nikt o tym nie pamięta.
A jak było w Izraelu?
Język angielski w Izraelu
W Izraelu wszyscy mówią płynnie po angielsku, chociaż z bardzo specyficznym akcentem. Kto oglądał film „Nie zadzieraj z fryzjerem” będzie wiedział o czym mówię!
Koszerne jedzenie w Telawiwie
Przede wszystkim ujęło mnie fantastyczne jedzenie i najlepszy chleb jaki w życiu jadłam. Wybierając się jednak do restauracji nie zapomnij sprawdzić czy przypadkiem nie maja wyłącznie koszernego menu. No właśnie, ale co to oznacza?
Koszerność, kaszrut – “są to reguły określające rodzaje produktów dozwolonych do spożywania w kulturze żydowskiej (pokarmy, napoje i leki) oraz warunki w jakich powinny być produkowane oraz spożywane. Halacha rozróżnia pokarmy dozwolone (koszer) i zakazane (teref, trefne, “nieczyste”).
Dopuszczone do spożywania jest mięso zwierząt posiadających “rozszczepione kopyto” i przeżuwających, stworzeń wodnych posiadających płetwy i łuski, niektórych gatunków ptaków. Nie dotyczy to jednak krwi oraz kilku części ciała które są zakazane. Szczegółowo określone są zasady uboju zwierząt (szechita) mówi, że zwierzęta muszą być zabijane w rytualny sposób przez wykwalifikowanego rzezaka; nie są dozwolone do spożywania zwierzęta padłe lub ze skazą.
Dozwolone jest mleko i jaja pochodzące od zwierząt, których mięso jest koszerne, miód i inne produkty. Owoce powinny pochodzić z drzew mających co najmniej trzy lata” To tyle o koszerności.
Najpopularniejsza zakąską w Izraelu jest dip – humus, czyli pasta sezamowa ( z nasion ciecierzycy) jedzona przeważnie z chlebem pita.
Tel Awiw kontra Jerozolima
Widok z okna hotelu w Tel Awiw
Ku mojemu zdziwieniu Tel Awiw jest bardzo laickim miejscem, ośrodkiem życia nocnego nie tylko Izraela, ale również sąsiadujących, rygorystycznych w przestrzeganiu swojej religii krajów. Miasto jak o stolicę kraju przystało, jest przede wszystkim centrum finansowym i przemysłowym, zapewniając siedziby wielu międzynarodowych firm, a co za tym idzie przyjezdnych.
Sprawia to, że ulice Tel Awiwu w niczym nie przypominają zbuntowanego kraju wplatanego w wojnę z państwami Arabskimi. Wręcz przeciwnie. Chociaż budynki i ulice są lekko podstarzałe, miasto jest bardzo kosmopolityczne i bezpieczne.
Jednak już za granicą miasta zaczyna się słynny drut kolczasty, czyli zbudowany po zamieszkach w Izraelu z Palestyńczykami od początku 2002r. przez stronę izraelska, aby oddzielić dwa skłócone narody .