Kuchnia hiszpańska: czyli co jedzą hiszpanie?
Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna. Poznaj tradycyjne potrawy Hiszpanii.
Kuchnia hiszpańska to mieszanka kuchni arabskiej, meksykańskiej, angielskiej i francuskiej. Tradycyjne dania hiszpańskie są bardzo aromatyczne. Hiszpanie używają wielu przypraw, poza tym dużo w niej ziemniaków w różnej postaci, potraw na bazie jaj, ryżu, warzyw- głównie papryki oraz mięsa wieprzowego.
Video:Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska – tradycyjne dania
Tortilla – omlet jajeczny (tortilla francesa) lub jajeczno – ziemniaczany (tortilla española lub tortilla de patatas)
Paella – potrawa na bazie ryżu i szafranu.
Gazpacho – zupa, można to porównać do polskiego chłodnika składająca się z pomidorów i papryki.
Fabada – potrawa z Asturii, głównymi składnikami są fasola i duża ilość wędlin.
Chorizo – wieprzowe kiełbasy przyprawianych dużą ilością suszonej ostrej papryki.
Tapas – wszelkiego rodzaju zakąski.
Poza tym kuchnia hiszpańska bogata jest również w oliwki, sery przede wszystkim twarde, szynki dojrzewające i owoce morza.