Podróże kulinarne: kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska: rozsmakuj się w tradycyjnych indyjskich potrawach
Indie to kraj bardzo kolorowy i ciekawy – to prawdziwa mozaika kulturowa i narodowościowa, tym samym i kulinarna.
Cechą charakterystyczną kuchni indyjskiej są przyprawy, bardzo specyficzne jak: imbir, kardamon, garam masala, curry, kolendra, gałka muszkatołowa, kmin, owoce tamaryndowca, kozieradka, chilli, szafran i wiele innych. To dzięki nim kuchnia indyjska jest tak oryginalna i to one nadają potrawom indyjskim jedyny w swoim rodzaju charakter i smak.
Video: kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska jest w dużej mierze wegetariańska. Wielu hindusów nie spożywa mięsa w ogóle. Przeważają przeróżne dania z warzyw bogate w aromatyczne sosy, potrawy mączne (chlebki naan, ćapatti, naleśniki) i ryż. W kuchni indyjskiej występuje jednak mięso: wołowina, baranina, kozina i kurczak. Hindusi często spożywają również ryby.
Kuchnia indyjska jest uważana za kuchnię bardzo pikantną i w porównaniu z polskimi propozycjami kulinarnymi z pewnością tak jest. Obecnie jednak jadąc gdziekolwiek możemy wybrać sobie stopień ostrości potrawy.
Jeśli mimo wszystko danie wyda nam się za ostre warto zamówić do posiłku lassi. Jest to napój będący mieszanką jogurtu, mleka i wody różanej, zaprawionej kardamonem lub kminem. Często dostępna jest również opcja owocowa, gdzie dodaje się zmiksowanego miąższu z mango, cytryn lub truskawek. Napój ten znakomicie łagodzi ostrość potraw.