Kuchnia skandynawska, czyli co jedzą Ludzie Północy
Kuchnia skandynawska to potrawy duńskie, szwedzkie i norweskie. To dawna kuchnia Wikingów tylko bardziej unowocześniona…
Jak na potomków Wikingów przystało podstawą kuchni skandynawskiej są przede wszystkim ryby: łososie, śledzie, pstrągi, dorsze i makrele przyrządzane na różne sposoby (sfermentowane, wędzone, suszone, kiszone) oraz owoce morza takie jak: homarce czy przegrzebki.
Skandynawowie jedzą również dziczyznę oraz zwierzęta hodowlane – najczęściej wieprzowinę. Nieodłącznym elementem posiłków są także ziemniaki i konserwowe warzywa: ogórki, buraki i kapusta, często marynowane na słodko.
Kuchnia skandynawska nie jest kuchnią w której używa się wielu przypraw – podstawą jest sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Często również do sosów, mięs oraz ciast dodaje się jagody leśne – borówki lub jeżyny oraz żurawinę.
Ludzie Północy nie przepadają za zupami, popularne są tam jedynie: rosół i pomidorowa.
Bardzo często składnikiem wielu potraw jest także pieczywo. Skandynawowie lubują się w chlebie pełnoziarnistym i pumperniklu.
Kuchnia skandynawska jest zaliczana do jednej z najzdrowszych kuchni świata.
Mapa: Skandynawia
(+/- powiększ lub zmniejsz mapę)