Kuchnia śródziemnomorska, czyli co się je we Włoszech i na Malcie
Kuchnia śródziemnomorska to świeże warzywa, zioła, owoce, oliwa, a także ryby i owoce morza.
Kuchnia śródziemnomorska to określenie kulinarnych tradycji krajów leżących w obrębie Morza Śródziemnego.
Jedną z najpopularniejszych kuchni jest oczywiście kuchnia włoska. Oprócz dobrze wszystkim znanej pizzy i spaghetti Włochy to stolica tortellini, lasagne, ravioli, rozmaitych makaronów i serów: gorgonzoli, mozzarelli, parmezanu i wielu innych.
Kuchnia włoska jest również bardzo aromatyczna: pełno w niej przypraw takich jak bazylia, oregano, świeżych warzyw: pomidorów, cebuli, czosnku. Włoską specjalnością są zupy kremy, jedną z najpopularniejszych zup jest minestrone.
Włosi to łasuchy: to oni stworzyli tak pyszne desery jak tiramisu czy panna cotta.
Kuchnia maltańska natomiast dużo czerpie z kuchni włoskiej, tureckiej, tunezyjskiej i hiszpańskiej. Dużo potraw przygotowuje się tutaj na bazie makaronu.
Najpopularniejsze dania maltańskiej kuchni to: timpana – zapiekanka na bazie makaronu, mięsa mielonego, pomidorów, sera oraz jaj i delikatnego kruchego ciasta; zupy: minestra – odpowiednik włoskiej minestrone oraz soppa tal armla – zupa jarzynowa z kozim serem; fenek – dania z mięsa królika, które się piecze, smaży lub dusi zazwyczaj w czerwonym winie.
Maltańczycy jedzą również dużo świeżych warzyw, zapiekanych bakłażanów czy też karczochów faszerowanych mięsem.
 
Specjalnością kuchni maltańskiej jak na kuchnię śródziemnomorską przystało są także owoce morza: homary, krewetki, ośmiornice oraz ryby, np. tuńczyk.
Zarówno Włochy jak i Malta słyną z dobrych, czerwonych win.
Kuchnia śródziemnomorska ma wiele odsłon ale bazuje na podobnych składnikach.