Regiony Francji: Bretania
Bretania czyli „Mała Brytania” to domy z czarną dachówką, skaliste wybrzeża z wielokilometrowymi piaszczystymi plażami, wzburzone morze i opuszczone latarnie morskie. Mało znany Polakom region Francji przyciąga oko domkami jak z bajki, pysznymi naleśnikami i zapachem świeżych ostryg.
Bretania: przewodnik i charakterystyka regionu
Bretania to region w północno-zachodniej Francji zwany także „Małą Brytanią”. Paryżanie mówią że jeżeli chcesz poznać prawdziwych Francuzów i spróbować prawdziwej francuskiej kuchni to wszystko znajdziesz właśnie tutaj.
Coś w tym jest, bo jak dotąd Bretania to jedyny region Francji w którym na ulicach nie widać mieszanki kulturowej, szczególnie „zasiedziałych imigrantów” z Algierii czy Maroko, tak bardzo rzucającej się w oczy w pozostałych miastach Francji jak w Marsylii, Tuluzie czy Paryżu.
Mieszkańcy Bretanii to katolicy, rodowici Francuzi, zupełnie nie znający języka angielskiego. Starsze pokolenie do tej pory mówi między sobą w regionalnym, bretońskim dialekcie o celtyckich korzeniach.
Tradycyjna kuchnia i potrawy Bretanii
Cała Bretania słynie przede wszystkim ze świeżych owoców morza: krewetek, langust, małż i przede wszystkim ostryg.
Region szczyci się także najlepszymi w kraju francuskimi naleśnikami zwanymi „crepes” (czyt. krep). Francuskie naleśniki je się je na różne sposoby. Na słodko, na słono a nawet na słodko i słono jednocześnie (np. tradycyjny crepes z osolonym karmelem).
Rezerwuj przez internet
Dojazd: bilety lotnicze bilety autokarowe bilety na rejs
Noclegi i wczasy: hotele hostele prywatne kwatery wczasy i wycieczki
Na miejscu: wynajem auta transfery z lotniska zwiedzanie z autobusu
Atrakcje i zabytki Bretanii
Bretania wywodzi się z celtyckich korzeni, co odzwierciedla lokalna wiara w magię i przywiązanie do celtyckich legend. Zwiedzając bretońskie miasteczka nie można oprzeć się wrażeniu że byłoby to idealne miejsce zamieszkania dla gromady hobbitow z Władcy Pierścieni.