Poradnik Turysty: CO KRAJ, TO OBYCZAJ
Podróżowanie nierozerwalnie wiąże się z poznawaniem nowych kultur i ich zwyczajów. Co kraj o obyczaj – jak mówi nasze polskie przysłowie. Nieraz zaskakujące, czasem może nieco dziwne, ale obyczaje innych narodów zawsze warto znać. Zobacz, jakie zwyczaje panują w poszczególnych krajach, bo nigdy nie wiadomo kiedy ich znajomość okaże się przydatna!
Napiwki
W całej niemal Europie zostawienie napiwku jest raczej podziękowaniem za miłą i szybką obsługę niż koniecznością. Inaczej jest jednak w Ameryce Północnej – tam dodatkowe kilka dolarów dla kelnera to obowiązek każdego klienta. Zaniedbaj go, a może się zdarzyć, że kelner wybiegnie za Tobą z restauracji.
W najlepszym wypadku – przy kolejnej wizycie w tym lokalu spotkasz się z wyjątkowo chłodnym przyjęciem.
Siorb siorb
Japończycy i Chińczycy uwielbiają makarony. Okazują to wyjątkowo wyraźnie – z prędkością światła wciągając je do ust, siorbiąc przy okazji tak głośno, że ganionym od dziecka za siorbanie Europejczykom włosy stają dęba.
Jeżeli wybierasz się w te rejony, przypomnisz sobie radość, jaką dawało mlaskanie przy stole – jedzenie w ciszy sygnalizuje tam, że posiłek Ci nie smakuje. Będąc w Singapurze, dodatkowo pozwól, aby głośno Ci się odbiło . Sprawisz dużą przyjemność kucharzowi!
Palców nie lizać!
O ile w Azji nie tylko możesz, ale wręcz powinieneś jeść rękami, pamiętaj – oblizywanie po tym palców traktowane jest jako objaw bardzo złego wychowania! Unikaj tego, jeżeli nie chcesz, by zdegustowani Chińczycy wymownie podsuwali Ci serwetki.
Bratanki nie do szklanki
Na Węgrzech podczas toastów nie usłyszysz odgłosu stukania się szklankami. Po rewolucji w 1848 roku Austriacy świętowali w ten sposób egzekucje Węgrów. W odpowiedzi na to na Węgrzech wprowadzono zakaz stukania szklankami.
Tradycja ta jest wciąż żywa, a Twoja próba stuknięcia kieliszkiem o kieliszek Węgra spotka się z jego wysoko uniesionymi brwiami.
Zostaw choć kęs
W wielu azjatyckich krajach, zwłaszcza w Kambodży i Chinach, zjedzenie wszystkiego z talerza sygnalizuje gospodarzom, że wciąż jesteś głodny. Będą Ci więc oferować tyle dokładek, aż zaczniesz błagać o litość.
Dlatego właśnie zawsze – nie ważne, jak bardzo ci smakuje jedzenie – powinieneś zostawić ostatni kęs na talerzu Pamiętaj też o tym, że jeżeli twój talerz będzie pusty, a na stole skończy się jedzenie, Azjaci przejmą się, że podjęli Cię niewystarczająco dobrze!